Huwelijks aanzoek

-Wat was de aanleiding?
Ik wilde mijn vriendin met wie ik al 20 jaar samen ben, ten huwelijk vragen. Ringen zijn me te standaard en niet representatief genoeg voor ons gezin.
Ik was dus naar iets op zoek dat ons gezin voorstelt.

 -Waar was je naar op zoek?
Een kunststuk dat centraal in de ruimte kan zijn. Het moest ons gezin voorstellen en de liefde uitstralen.

-Waar zat de twijfel?
GEEN

-Hoe ging het proces ?
Lang leve de website www.google.nl Na contact met Anja hebben we via de mail en telefoon contact gehouden en hebben we samen besloten welk kunstwerk het beste en het mooiste zou worden.

-Hoe bevalt het nu in huis?
Helemaal super. Een mooie centrale plek, die goed zichtbaar is voor iedereen.

-Wat voor reacties krijg je erop?
Mensen vinden het zeer origineel en mooi.

Vooral onze zoon is er helemaal gek op. Want niet alleen papa en mama zijn getrouwd, maar ‘papa, mama en Morris zijn getrouwd’ . En dat is precies wat ik voor ogen had.

We zijn samen getrouwd en hebben de kers op de taart gezet en onze zoon hoort hier bij.
 
Met een vriendelijke groet
Dennis Adriaanse

huwelijksaanzoek trouwen cadeau

huwelijksaanzoek trouwen cadeau

trouwen

Moeder in het zonnetje

Beste Anja, 

de aanbieding gister van ons cadeau aan Fien voor haar 60e verjaardag! Fien en alle aanwezigen waren verrukt. Het staat fraai op de bestemde plek.
– erg knap hoe je middels twee gesprekken met drie mensen een uniek werk maakt dat ons aanspreekt; het was spannend welk concreet beeld je uit onze woorden zou destilleren en of dat was geworden wat wij ervan verwachtten
– erg goed dat je zo een complexe vorm uit klei kan maken
– wat een geweldig idee om dat op een dergelijke voet volledig tot zijn recht laat komen
– en daarbij een hartelijk contact met een goed stuk vlaai
– een zeer redelijke prijs.

De reacties van zoon en dochter

Wat was de aanleiding?

dochter: Mijn moeder zou bijna 60 worden en we wilden graag een blijvend , uniek en speciaal cadeau aan haar geven.

Waar was je naar op zoek?

zoon: Een uniek kunstwerk, dat mijn moeder mooi vindt, dat past bij ons gezin, dat past in de woonkamer van mijn ouders en dat past binnen het budget.
dochter: Naar een uniek kunstwerk welke symbool zou staan voor ons gezin en de zorg en liefde die mijn moeder al die jaren aan ons heeft gegeven.

Waar zat de twijfel?

zoon: Sluit het in het kunstwerk gesymboliseerde wel goed aan bij ons gezin en het beeld dat mijn moeder daarbij heeft? En meer generiek: kunnen we voor het budget dat we onszelf hebben opgelegd wel een geschikt kunstwerk vinden?
dochter:  We waren nog aan het twijfelen wat voor iets we exact aan mijn moeder wilde geven en hebben ook nog nagedacht over juwelen of andere kunstwerken. Ook hebben we even getwijfeld of we wel of niet met kleur wilden, en hoe de opstelling van de lijnbeelden moest zijn.

Hoe ging het proces ?

zoon: Enkele zeer aangename bezoeken aan Anja’s studio, die op basis van de verhalen van mijzelf, mijn vader en mijn zus best lastige vragen stelde ten behoeve van het ontwerp.
dochter: Aanvankelijk zijn we eerst een rondje langs verschillende kunstenaars gegaan om ons te oriënteren. Zo ook kwamen we bij jou terecht. Uiteindelijk waren we met z’n drieën toch erg onder de indruk van de kunstwerken van jou en hebben we dan ook besloten om met jou verder te gaan. Het gesprek wat daarop volgde was prettig, en je luisterde goed naar ons verhaal en onze wensen. Toen is het eigenlijk snel gegaan en zijn we nog een keer terug geweest om de ‘tussenstand’ te beoordelen en te kiezen welke lijnbeelden we graag wilden. Ik was zelf erg onder de indruk! Net zoals van het eindresultaat en verwacht ook dat mam dat ook zal zijn.

Hoe bevalt het nu in huis?

zoon: Erg goed. Het staat sierlijk op de kast en de lichtinval in het glas is erg mooi. Het beeld zelf straalt verbondenheid uit.
dochter:  Het eindresultaat is écht super mooi geworden, en staat al een paar weken te pronken in mijn ouders huiskamer.

Wat voor reacties krijg je erop?

zoon: Iedereen die ik het beeld laat zien vindt het erg origineel en vooral mooi: een prachtig cadeau voor zo’n verjaardagsjubileum!

Familie Kockelmans

familie lijn beeldfamilie portret

familie detailfamilie detailde kinderen zijn nog kleinIMG_6696kinderen zijn volwassen


 

Kunst als afscheidscadeau

Het gaat over het beeld SAMEN.

De aanleiding was dat Toon op zoek was naar iets bijzonders voor mijn 60e verjaardag. Toon is ongeneselijk ziek en wilde mij iets speciaals geven. 

Mijn man en dochter hebben je bezocht en hebben samen iets uitgezocht wat je vervolgens speciaal gemaakt hebt voor mij.

Het beeld was op mijn verjaardag (oktober 2015)  nog niet klaar omdat de tijd tussen de opdracht en het maken van het beeld te kort was. Achteraf vond ik dat niet zo erg omdat het toch een speciaal moment is dat ik het beeld van Toon kreeg. 

Op het moment dat ik het beeld zag was ik erg ontroerd. Het drukt veel uit. 

Het samen, komt er duidelijk in uit door het omstrengelen van elkaar. Toon en ik zijn vanaf ons 18e en 20e bij elkaar, zijn samen volwassen geworden en hebben samen ons leven geleefd. Dit gevoel krijg ik bij het zien van het beeld. 

Ook zag ik gelijk het hart in het beeld. Het teken van onze liefde voor elkaar. 

De kleur van het glas: mijn lievelingskleur maar ook de basis van mijn verleden.  De kleur van water. Ik ben opgegroeid als schippersdochter. 

De toekomst die wij voor ogen hadden: het samen oud worden. 

Het beeld, beeld een stukje uit van ons leven.

Reacties op het beeld. Mensen hadden iets heel anders verwacht maar zien wel gelijk HET SAMEN en na enige uitleg wat het voor mij betekend, begrijpen ze het ook en vinden de meeste mensen het mooi.

Ik denk dat het voor mij ook zo speciaal is omdat Toon het beeld voor mij heeft laten maken.

Ik wil je bedanken voor het maken van het beeld. Ik heb er weer een speciale herinnering bij. 

Ik hoop dat we nog een poos kunnen dromen van onze toekomst, van het samen oud worden.

Hartelijke groeten van Toon en Christa

Samen in keramiekSamenSamen in keramiekSamen achteraanzicht

 


De trots van opa en oma

-Wat was de aanleiding? Kinderen worden groot én verlaten het ouderlijke huis. Het wordt stiller in huis; je ziet ze ook wat minder dan vroeger. Na verloop komen er partners bij en dan komt op zekere dag het bericht dat dochter Lieke zwanger is van een eerste kindje. Het aftellen – naar de grote gebeurtenis – kan beginnen. Midden maart is het dan zover: de kleine spruit (zij gebruiken als “werknaam” liever “courgettetje”) Wiebe komt ter wereld. Niet dat we met z’n allen super-romantici zijn; maar het brengt toch wat teweeg. Plots spreken de kinderen je aan als “omi én opi”. -Hoe ging het proces ? De vakantiebrochures werden er bijgenomen en we beslisten om naar China te trekken. En dit met een “gemengde” groep: Nederlanders en Belgen. Van bij de aankomst in Sjanghai bleek de groep (ondanks de eerder heterogene samenstelling) perfect bij elkaar te passen. Het groepsgevoel was er ! En ja – tijdens de soms lange nachtelijke treinreizen, de ochtendlijke stadswandelingen, de beklimming van de Chinese Muur en zoveel andere onvergetelijke momenten … leerden we een zekere Nederlandse beeldend kunstenares (jijzelf dus) kennen. Mailadressen werden uitgewisseld en bij onze terugkeer namen we ook eens een kijkje op je website. Stilaan begon het idee te rijpen om de geboorte van kleinzoon Wiebe te vereeuwigen. Jijzelf deed een aantal voorstellen én al snel hadden we onze keuze gemaakt: Wiebe hoort erbij. Tijdens het voorbije Pinksterweekend (Wiel mocht die namiddag als “goede moordenaar” aan het kruis gaan hangen) kwamen we het beeld afhalen in Tegelen.  -Waar was je naar op zoek? Aanvankelijk hadden we niet het idee een kunstwerk aan te kopen. Het idee groeide pas nadat we jou leerden kennen. Van onze buitenlandse reizen brengen we wel steeds enig voorwerp mee. Zijn dat “kunstwerken”? Zeker niet in de strikte betekenis van het woord. Ze laten ons terugdenken aan de andere culturen waarmee we al kennis gemaakt hebben. -Waar zat de twijfel? Wat moest het worden? Een kunstzinnige foto met de kleine Wiebe? Dat vonden we misschien iets te zeemzoet. Een schilderij? Wie zou dat voor ons op canvas vastleggen? Een beeld? Dezelfde twijfels als hierboven – wie kennen we om dat te realiseren? -Hoe bevalt het nu in huis? We dienden een passend plekje te vinden. Enig opruimwerk op de centrale eetkamertafel heeft ervoor gezorgd dat het beeld midden de woonkamer staat. Je kan er niet naast kijken. -Wat voor reacties krijg je erop? Sommige vrienden zien het bij het binnenkomen staan en lijken wat verwonderd. Wat moet dit in Godsnaam voorstellen? Tot je wat meer toelichting geeft bij de verschillende figuren én dan komen de reacties los. Gaande van “ja, nu dat je het zegt” tot “origineel” én “speciaal hé”. Voor onszelf is het in elk geval geslaagd. En zoals de titel het zegt: Wiebe hoort erbij. Elke dag opnieuw. Dank je wel Anja! Paul en Bernadette

 

opa oma keramiekopa oma keramiek


Een grafmonument voor mijn man

Anja heeft met liefdevolle aandacht ons verhaal gehoord. Ik vertelde haar over de vele keren dat mijn man en ik samen met de kinderen kaarsjes brandden om dierbaren te herdenken of hen kracht toe te wensen. Dit ritueel in ons gezin heeft Anja prachtig verbeeld door vier kandelaars uit de grafsteen te laten slijpen, drie staan er thuis en de vierde blijft op het graf. Anja had ook oog voor de moeilijkheden die horen bij het kiezen van de steensoort en het kleurgebruik, de plaatsing van de kandelaar en letters. Heel fijngevoelig leidde ze mij door dit verdrietige en belangrijke proces.   Ze gaf drie keuzes voor het ontwerp. Het was niet een ontwerp waar ik maar in mee zou moeten gaan. Daarin bleef ze op de achtergrond en ik voelde me vrij een van de drie te kiezen. Het was ook goed dat ze alle technische details buiten mijn aanwezigheid op zich nam. Anja nam me ook mee naar voorbeelden en ze liet me zeggen wat ik mooi vond. Daarmee heeft ze mij ook erg geholpen. De drie kandelaars branden we vaak thuis, de symboliek vind ik erg mooi.  Anja, heel erg bedankt voor je steun, je persoonlijke aandacht en goede energie! Je bent een bijzondere steun voor me geweest. Vriendelijke groeten, Evelien

  

familie kandelaar uit de grafsteenpersoonlijke grafsteen bij groot verlies


Een olieverf schilderij: -Wat was de aanleiding? Een nieuwe flat in Antwerpen, een kale muur  -Waar was je naar op zoek? Een herinnering uit het verleden, in een nieuw jasje, het herstellen van een oud familie contact, iets unieks -Waar zat de twijfel? Of het wel mogelijk was een vast omlijnd idee over te brengen, ik dacht in eerste instantie aan een metalen draad-werk -Hoe ging het proces ? In goed overleg ideeen besproken, voorbeelden van het internet afgehaald die een bepaalde sfeer overbrachten, schetsen van Anja, en toen de verlossende woorden van Anja: ik denk dat ik weet wat je wil, je moet even anders gaan zoeken en durven loslaten, aan de Kunstenares overlaten -Hoe bevalt het nu in huis? Heel heel goed. En als ik niet thuis ben, kijk ik af en toe naar de foto op mijn telefoon -Wat voor reacties krijg je erop? Allemaal positieve reacties. Als mensen het niks vinden, dan krijg je vaak geen reactie. Ik ben erg trost op dit schilderij!! Dankje wel Anja!

 

Een olieverf schilderij


Mijn vrouw Claire werd 70 jaar. Ik zocht een kunstwerk dat ons gezin en mijn relatie met haar (die al langer dan 45 jaar duurt) kon verbeelden. Het ontstaan van het beeld ging echt in overleg met Anja. In haar atelier. De onthulling van het kunstwerk was een succes. Geweldig! Het heeft een prominentie plaats gekregen in onze woonkamer en het is een echt familiestuk geworden. De vriendinnen van Claire zijn geroerd door de typering van het type mens dat Claire is. Jouw beschrijving van wat je van mij in het atelier gehoord had begreep en herkende iedereen. Al met al een mooie ervaring om samen met jou , als beeldend kunstenares , dit tot stand gebracht te hebben . Met hartelijke groeten en bedankt René

 

Lijnbeeld-verbonden-Claire-


Testimonial -Wat was de aanleiding voor het kunstwerk? Bij het vertrek van mijn vorige werkgever kreeg ik van al mijn collega’s een kunstwerk van glas. Ik was er zo blij mee. Het was een mooi aandenken. Ik had er al die jaren met zoveel plezier gewerkt. Bovendien was ik net verhuisd en ik zocht nog iets moois voor op de vensterbank. Iets van glas. Ik kwam bij Anja, én dit kunstwerk uit, en het was precies goed! Zo mooi! Helaas is dat kunstwerk gesneuveld. Aiii.. dat was even slikken. Ik kon de glasscherven gewoon niet weggooien, het stond voor zoveel herinneringen. En ik had er iedere dag zo van genoten. Dus ik heb de grootste stukken bij elkaar geraapt en in een doosje bewaard. Tja, dan maar iets anders op de vensterbank. Maar alles wat ik probeerde, het was het gewoon niet. En al die tijd lagen die scherven in dat doosje. Dat was ook niks. Daarom heb ik aan Anja gevraagd of zij misschien een oplossing wist. -Waar was je naar op zoek? Ik wilde heel graag dat het glas behouden bleef. Dat ik weer een mooi beeld voor het raam zou hebben staan als aandenken aan (het oorspronkelijke cadeau van) mijn vroegere collega’s, de fijne tijd die we samen gehad hebben. -Waar zat de twijfel? Anja stelde voor om met RVS te gaan werken. Ik zag het niet voor me. Zou het wel één beeld worden of bleven het toch losse stukjes glas? En zou het glas dan wel goed uitkomen? Het is toch moeilijk om met bestaande stukken een nieuw beeld te maken. -Hoe ging het proces ? Anja heeft een aantal schetsen gemaakt. Daar heb ik er één uitgekozen. Die schets heeft ze uitgewerkt. Ze heeft me tussentijds nog twee keer een vraag gesteld en toen was het klaar en kwam ze het brengen. -Hoe bevalt het nu in huis? Dit beeld staat op dezelfde plek als het gesneuvelde glazen beeld. Het staat er prachtig. Heel vanzelfsprekend zijn de stukken glas erin opgenomen. Je blijft ernaar kijken. Het licht is steeds anders en daarmee ook het kunstwerk. Hélémaal goed. Ik ben er heel blij mee! -Wat voor reacties krijg je erop? Positieve! Het trekt de aandacht, maar wel op de juiste manier. De kinderen vinden het mooi. En voorbijgangers vragen buiten soms nieuwsgierig wat ik daar voor moois voor het raam heb staan. Dus, met dank aan Anja: eind goed, al goed J C. Munten

Lijnbeeld in metaal met glas , kunstwerk van Anja van Rijen lijnbeeld in metaal met glas Anja van Rijen Glas detail kunstwerk Anja van Rijen


Een nieuw kunstwerk voor een nieuwe kinderarts! Onze dochter Ellen stond,  na een studie van vele jaren, klaar om officieel kinderarts te worden. Als ouders wilden wij haar voor deze prestatie een speciaal cadeau geven. Al snel kwamen we uit bij “iets met kunst”, maar dit moest dan wel echt bij Ellen passen. We hebben Anja  gevraagd iets te bijzonders te creëren. Vooraf heeft zij foto’s van Ellen opgevraagd. Ook werden onze wensen t.a.v. materialen besproken. Hiermee is Anja aan de slag gegaan. Meerdere keren hebben wij tussenontwerpen gezien en hadden de mogelijkheid om nog verdere wensen en ideeën aan te geven. Toen we het beeld de eerste keer zagen, waren we meteen erg enthousiast. Het is een prachtig beeld geworden! Een uniek cadeau voor deze unieke gebeurtenis. Op 17 mei togen we naar Nijmegen voor de feestelijke bijeenkomst. Wij waren erg benieuwd naar de reactie van Ellen! Ellen had als reactie: wat leuk, dat ben ik zelf! Anja bedankt voor je voor ons zo’n mooi kunstwerk hebt gemaakt. Karin en Frans Schatorjé

sophie-ellen-kinderarts-042 kinderarts-sofie


Een lijnbeeld in brons van het gezin.

Voor de 50e verjaardag van mijn man wilde ik graag een kunstwerk hebben dat raakt en de verbinding in ons gezin uitbeeldt. Ik had een werk van Anja gezien, waarbij ze een gezin van vier door middel van keramische lijnen had uitgebeeld, dat vond ik prachtig. Daarna hebben Anja en ik meerdere gesprekken gehad, waarbij ook de rollen en karakters van onze gezinsleden aan de orde zijn geweest. Naar aanleiding daarvan heeft Anja schetsen gemaakt, en vervolgens modellen van was. Het was bijzonder, samen die schetsen en modellen te bespreken, en het was voor mij steeds weer fantastisch om te zien, hoe Anja mijn beleving in beeld en vorm om kon zetten. Het uiteindelijke resultaat, in brons, is dan ook geweldig geworden, mijn man werd emotioneel toen hij het kunstwerk voor het eerst zag, uitleg was niet nodig. Het werk staat nu op een mooie plek in onze huiskamer, en voor mij persoonlijk betekent het niet alleen zoveel vanwege de uitbeelding, maar juist ook vanwege het mooie proces door middel waarvan het tot stand is gekomen. Dit proces is door Anja zelfs in een fotoboek vastgelegd, dat we bij het kunstwerk kregen, een prachtige combinatie. Dank je wel Anja!

Monique-2-320

Hoe kom je tot het perfecte cadeau


Onze  koningsblauwe zaadcellen

Toen ik een keer bij Anja in haar atelier aan  de koffie zat, vertelde zij dat ze was   genomineerd voor een prestigieuze provinciale kunstprijs. Haar inzending betrof  een grote wand met wel twintig keramische zaadcellen van ongeveer  twintig cm doorsnede. In alle kleuren van de regenboog. Geen enkele vorm hetzelfde. Ik vond ze fascinerend! Wat mij vooral aansprak was de oervorm. Heel simpel, puur en door zijn uitvergroting, heel krachtig en dan nog eens kleurrijk. Nu had ik toevallig in de eetkamer een wand, van twee meter,  welke iets met  reliëf nodig had. En zoals iedereen wel vaker heeft, denk ik, toen ik de zaadcellen van Anja zag, wist ik het, deze zouden daar moeten  zijn. Nu hangen ze er, 4 stuks, in mooi diep koningsblauw [ Maxima zou er jaloers op zijn]. Naast een schilderij van mijn zoon, waar, ja hoor, heel subtiel in de hoek een klein broertje, een klein zaadcelletje rondzwemt. Het is een opvallend item, wat wel reacties oproept, positief, ook weten sommigen niet wat ze er van moeten denken. Maar wat telt: ons zijn ze heel dierbaar. Gemma Verschaeren

01-zaadcellen G van Anja van Rijen 02-zaadcellen G van Anja van Rijen 03-zaadcellen G van Anja van Rijen


Jubilarissen

Bij Berden Wonen & Mode hadden we veel jubilarissen. Om de speciale band tussen werkgever en werknemer te benadrukken wilde we iets speciaals laten maken. De jubilarissen hebben Berden al jaren als een rode draad in hun dagelijks leven. Dat was het uitgangspunt om de kunstwerken te maken. Ieder kunstwerk is anders, net als iedere jubilaris, uniek. Berden S v L FC NIEUW  

Berden-15